Julkine rezance s tofu a zeleninou

Suroviny (2 porcie) , obtiažnosť: ľahká

200 g   tofu natural

1 ks   mrkva

1 ks   kápia

1 ks   pór

1 ČL   olivový olej

1 bal ryžové rezance

 

NA MARINÁDU

2 PL   olivový olej

1 PL   citrónová šťava alebo ryžový ocot

1 PL   med

1 ČL   sójová omáčka

1-2 cm   čerstvý zázvor (nastrúhať)

2 ks   strúčik cesnaku (prelisovať)

  mleté čili

  korenie štyroch farieb

  soľ

Postup prípravy

1. Pripravíme si marinádu. Zmiešame všetky prísady spolu. Tofu nakrájame na malé kocky, pridáme do marinády a zamiešame. Zabalíme fóliou, necháme odstáť aspoň 2hod.

2. Ryžove rezance pripravíme podľa návodu na obale.

3. Zeleninu nakrájame na tenké slížiky. Paprika,mrkva,pór...môže byť aj iná zelenina. Vo woku zohrejeme trošku oleja, vyklopíme obsah marinády aj s tofu. Chvíľu restujeme.

Pridáme nakrájanú zeleninu, opäť restujeme pár minút a potom prikryjeme a stiahneme oheň. Varíme, kým nie je zelenina hotová, čiže asi 10-15 minút.

Hotové uvarené rezance preložíme do woku, premiešame, prehrejeme a podávame. 

Banánová roláda od Julky

5 vajec (žĺtka a bielka oddelene)

100 g trstinového cukru

60 g kakaa

PLNKA

2 banány

1 PL medu 

250 g jemného tvarohu

1 smotana na šľahanie

kakao na posypanie

Postup prípravy

Najprv si vyšľaháme bielka s polovicou cukru do tuhého snehu. Cukor pridávame postupne. V druhej miske si vyšľaháme žĺtka so zvyškom cukru do peny, následne pridáme preosiate kakao a  po častiach tuhý sneh. Vzniknuté obláčikové cesto dáme na plech, ktorý si  predtým vyložíme papierom na pečenie a  dobre vymastíme maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 8 minút. Cesto by malo byť hotové, ale zároveň mäkkučké a nepresušené, aby sa dobre rolovalo. Skontrolujeme ho teda špáradlom a ak je suché, môžete rúru vypnúť a cesto nechať vychladnúť. Po pár minútach cesto prevráťte na druhý plech alebo dosku, stiahnite z neho papier na pečenie a opäť ho prevráťte. Následne ho zrolujte do utierky a nechajte vychladnúť.

Luckine dobroty

KURACIE MÄSKO

Hrubší kúsok kuracieho mäska osolíme, okoreníme, narežeme a do týchto rezov vložíme plátky rajčín, mozarelly, šampiňónov, basically čohokoľvek len chceme… Dáme do trúby, pridáme prílohu, oblohu a vualá!

BROKOLICOVÁ PIZZA

Ízi-pízy! Brokolicu rozmixujeme, osolíme a okoreníme, pridáme vajíčko, nadrobno nastrúhaný/rozmixovaný eidam aj mozarellu. Zmiešame, rozcapkáme na plech, posypeme ďalším syrom a dáme piecť. Podávame s rajčinovým pretlakom.

Lízanky od Petry

Veľmi jednoduché lízanky, robila som ich s päťročnou sestrou. Kúpite korpus alebo upečie prakticky akékoľvek cesto, pridáte salko, alebo mlieko, nie veľa, aby to ostalo vláčne. Rukami rozmačkáte a vytvoríte konzistenciu, z ktorej môžte vytvoriť guličky, kým sa vám rozpustí čokoláda, dáme guľky do chladničky, potom namočíme paličky od lízaniek alebo špajle do čokolády, zapichnete do lízátka, namočíte ho do čokolády a dozdobíte. Môžte obaľovať alebo ozdobiť čímkoľvek, čo vám chutí.

Slaný karamel od Veve

V hrnci roztopíme cca 7 lyžíc kryštálového cukru, keď je tekutý a má zlatistú farbu, pridáme 2lyžice masla a štipku (podľa chuti) soli, keď sa hmota zjednotí pridáme cca 100ml sladkej smotany a metličkou miešame až kým karamel neprevrie a  úplne sa nezjednotí. Napokon karamel vlejeme do nádobky a vyjedáme lyžicou.